HTML

Ifj. gourmand

Egy ifjú gourmand jókat eszik, iszik, és mindenről leírja a véleményét. Közben pedig szeretne igazi ínyenccé válni.

Utolsó kommentek

A kávéról - gondolatok

2010.01.12. 13:04 HuPiedone

Nem kritika - gondolatok. Milyen a jó kávé? Alapfokon.

Mint írtam a Beköszöntőben, nem vagyok barista sem. A jó kávét onnan ismerem meg, hogy finom, nem onnan, hogy benne a csersavtartalom jól harmonizál a karamellás dohányaromával. Viszont van jópár alapvetés, amitől önmagában ugyan nem lesz jó az a jó kávé, de hozzájárulnak ahhoz, hogy Kopi Luwak kávénkat ne akarjuk visszaküldeni a macskába, ahonnan jött.

Kezdjük azzal, hogy a jó kávé forró. Igen, forró. Nem langyos. Hideg meg csak a jegeskávé lehet. Hihetetlen, hogy egyes helyeken ennek a kritériumnak nem tudnak megfelelni. A langyos kávét pedig melegítéssel tetézni hazaárulás (a gasztronómiai merényletek ilyenfajta súlyozása Vinkó József műve).

A kávé nem oltja a szomjat, ezért pedig illik mellé adni egy pohár vizet, ahol teljesen megfelel a sima csapvíz is. Ez az, amit egykor a Monarchia két pólusából mind a nyüzsgő kozmopolitában, mind a dekadens vidékiesben ugyanúgy tudtak, ma meg inkább csak az utóbbiban - Bécsben. Budapesten meg néha felejteni látszanak.

Szalvéta márpedig jár! Egy szénsavmentes ásványvízhez nem kell szalvéta, mert azt letörli a szájáról az ember a kezével, de a kávéhoz igen.

Ennyi lenne. Nem sok, de mindhárom kitétel betartása már-már egy újabb rendszerváltást követel meg. (A kávéhoz adott apró kekszet, süteményt nem tudom ki találta ki, de nem érzem szükségét.)

 

2 komment

Címkék: kávé gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjgourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr491625974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2011.03.14. 23:26:58

Tudom, végig a kávéról írtál, de azért megjegyezném a cappuccinot is: annak nem szabad nagyon forrónak lennie. A kávé ugyan eredetileg forró, vagy legalábbis annak kellene lennie, de a tejnek nem szabad 70 C fok fölé mennie, különben nem lehet felverni. A tejhab alacsonyabb hőmérséklete miatt a cappuccino eleve ihatóbb hőfokú, mint a kávé.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2011.03.16. 18:36:10

@Alexandra Sydneyből: Köszönöm, eddig erről nem tudtam. Mentségemre legyen szólva, soha nem iszom cappuccinót :-).
süti beállítások módosítása